Terminologie

Termen zijn begrippen die binnen een sector een vaste definitie hebben. Terminologie is het vakgebied dat termen verzamelt, beheert en bestudeert. Het INT biedt als Expertisecentrum Nederlandstalige Terminologie (ENT) informatie en hulp op dit terrein.

Expertisecentrum

Het Expertisecentrum Nederlandstalige Terminologie (ENT) ondersteunt mensen en organisaties die met terminologie werken. Zij kunnen hier terecht voor terminologische informatie en hulpmiddelen.

Wat is terminologie?

Een omschrijving van terminologie als vakgebied, en van de rol die terminologie in veel vakgebieden speelt. Met tips en voorbeelden voor wie in zijn vak met veel specifieke termen en hun vaste definities te maken heeft.

Terminologieprojecten

Projecten op het gebied van terminologie waar het Instituut voor de Nederlandse Taal aan deelneemt, zoals HOTNeV (onderwijsterminologie), Nederlands als wetenschapstaal (scheikundige en wiskundige termen), Medische Pilot en Medische Termen Belgisch-Nederlands.

Vakliteratuur over terminologie

Een uitgebreide verzameling vakliteratuur (boeken en artikelen) over terminologie, onder meer over betekenis, standaardisatie, beheer en vertalen.

Uitgelichte term

Elke maand een vakterm uitgelicht met uitleg en links naar termenlijsten op dat gebied.

Termenlijsten

De termenlijsten zijn ingedeeld naar onderwerp volgens de Library of Congress-classificatie.

Hulpmiddelen

Overzicht van de momenteel beschikbare taal- en vertaaltools die bruikbaar zijn voor terminologische werkzaamheden of die beschikken over een ingebouwde terminologiecomponent.

Opleidingen

Overzicht van opleidingen en cursussen die betrekking hebben op terminologie, hoofdzakelijk in Nederland en Vlaanderen.

Organisaties

Op deze kaart vindt u een overzicht van terminologiegerelateerde organisaties in Europa.

Evenementen

Agenda van evenementen met betrekking tot terminologie.