Profielpagina

Drs. Jan Niestadt
Senior softwareontwikkelaar

Jan Niestadt begon zijn programmeercarrière op 9-jarige leeftijd met het maken van eenvoudige spelletjes, eerst op de MSX-homecomputer en later op een hypermoderne 286-pc. Later studeerde hij informatica aan de Universiteit Leiden. De voorliefde voor computerspellen kwam terug in zijn afstudeeronderzoek, over het aanbrengen van extra detail in interactieve grafische applicaties (een chique naam voor games, uiteraard), zoals het reliëf in een bakstenen muur.

In 2006 begon hij als softwareontwikkelaar bij het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT). Dat bleek veel inspirerender dan de beveiligingssoftware voor de financiële sector waaraan hij tot dan toe had gewerkt. Bij het INT legde hij zich toe op bewerkingsomgevingen en onlinezoeksystemen voor woordenboeken. Ook stond hij aan de wieg van het opensource-corpuszoeksysteem BlackLab.

Tegenwoordig vormt hij als senior ontwikkelaar een belangrijk deel van het IT-geheugen van het instituut, maar het liefst kijkt hij naar de toekomst, om met de nieuwste technologieën steeds betere software te kunnen afleveren. In zijn vrije tijd helpt hij bij CoderDojo Leiden mee om een nieuwe generatie enthousiast te maken voor het programmeursvak.