Agenda

Webinar online zichtbaarheid neerlandistiek

04 juli 2024
online

Op donderdag 4 juli vindt het tweede webinar plaats in de reeks 'Voortvarend Nederlands Virtueel 2024'. Dit webinar heeft als thema “de zichtbaarheid van de neerlandistiek: platforms en parallellen”. Hoe zit het met die zichtbaarheid? Een jonge generatie neerlandici is betrokken bij nieuwe projecten, zoals het alumninetwerk van de Universiteit van Triëst en socialemedia-projecten. Tal van nieuwe initiatieven zien het daglicht. Onder leiding van Yra van Dijk gaan enkele neerlandici die bij deze projecten betrokken zijn in gesprek over het doel ervan en over de effecten. Je kunt jezelf gratis opgeven als deelnemer via de link op de website.

CLIN 34

30 augustus 2024
Universiteit Leiden, Lipsiusgebouw

Deze jaarlijkse bijeenkomst is bedoeld voor iedereen die zich bezighoudt met taal- en spraaktechnologie en haar toepassingen. De 34e editie van Computational Linguistics in The Netherlands (CLIN 34) wordt georganiseerd door het Leiden University Centre for Linguistics (LUCL), in samenwerking met het Leiden Institute of Advanced Computer Science (LIACS), en het Leiden University Centre for Digital Humanities (LUCDH). CLIN vindt plaats op 30 augustus 2024 in het Lipsiusgebouw van de Universiteit Leiden.

Internationaal Congres voor Linguïstiek (ICL)

08 september 2024 - 14 september 2024
Poznań (Polen)

Het 21e International Congress of Linguists (ICL) wordt gehouden van 8 tot en met 14 september 2024 in Poznań. ICL wordt eens in de vijf jaar georganiseerd als ontmoetingsplaats voor de internationale taalkunde waar alle gebieden en (sub)disciplines van de taalkunde, maar ook interdisciplinaire onderwerpen worden besproken. Het thema van het congres van 2024 is: Talen - Gemeenschappen - Technologieën.

Week van het Nederlands

28 september 2024 - 05 oktober 2024

Sinds 2015 zet de Week van het Nederlands de Nederlandse taal jaarlijks een week lang in het zonnetje. De organisatie van de Week is in handen van Vlaams-Nederlands huis deBuren en wordt mee gefinancierd door de Nederlandse Taalunie.

TiNT 2024

07 november 2024 - 08 november 2024
Breda / online

TiNT staat voor Terminologie in het Nederlandse Taalgebied. In 2024 wordt het een tweedaagse editie met als thema “Taalbeleid in het hoger onderwijs en de impact op professioneel taalgebruik en Nederlandstalige terminologie”. Op 7 november delen beleidsmensen uit politiek en hoger onderwijs inzichten over taalbeleid in het onderwijs en over zin en onzin van opleidingen in het Engels. Op 8 november geven professionele taalgebruikers inkijk in hoe ze met de verengelsing (als die in hun sector bestaat) omgaan. De inschrijving gaat open op 2 september.