Categorieën
Woordbaak

Waar komt het woord ‘marathon’ vandaan?

Op zondag 12 april staan duizenden hardlopers aan de start van de marathon in Rotterdam. Waarom noemen we een loopwedstrijd van 42,195 kilometer eigenlijk marathon?

De marathon is vernoemd naar het gelijknamige stadje in Griekenland, dat ongeveer 42 kilometer ten noordoosten van Athene ligt. In 490 voor Christus vond hier een belangrijke veldslag plaats: 10.000 Griekse soldaten versloegen het 25.000 soldaten tellende Perzische leger. De overwinning betekende het einde van de Eerste Perzische Oorlog. Het verhaal gaat dat de boodschapper Pheidippides het hele stuk naar Athene rende om daar het goede nieuws te brengen, waarna hij dood neerviel.

De afstand

Toen in 1896 in Griekenland de eerste moderne Olympische Spelen werden georganiseerd, werd ook de marathon als programmaonderdeel geïntroduceerd. De afstand die de lopers moesten afleggen was 40 kilometer. Pas later, bij de Spelen van 1908 in Londen, werd de huidige 42,195 kilometer als officiële afstand vastgelegd. Dat was om de lopers, vanaf de start bij Windsor Castle, precies voor de koninklijke tribune in het White City Stadion te kunnen laten finishen.

Langdurig en afmattend

Een marathon lopen werd gezien als een van de grootste uitdagingen waar een mens toe in staat was. Het woord zien we daarom ook vaak terug in samenstellingen waar het gaat om een langdurige en afmattende activiteit. Bijvoorbeeld een filmmarathon, zwemmarathon of een marathonvergadering.

Ga naar de inhoud