Categorieën
Actueel

Podcast

Het Instituut voor de Nederlandse Taal maakt twee verschillende podcasts: Over taal gesproken. Dé podcast over het Nederlands, en Waar komt pindakaas vandaan? Een serie korte podcasts over de verrassende herkomst van doodgewone woorden.

Over taal gesproken

Over taal gesproken is dé podcast over het Nederlands. In elke aflevering spreken we een deskundige over de Nederlandse taal. Bijvoorbeeld over dialecten, over het belang van vaktaal of over het ontstaan van nieuwe woorden. Ook onderwerpen als vergeten woorden, duidelijke taal en het Nederlands in België komen aan bod. Over taal gesproken is een samenwerking van het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT) en het Genootschap Onze Taal.

Presentatie: Laura van Eerten en Raymond Noë. Concept & productie: Laura van Eerten. Muziek: Michel van der Zanden. Logo: Matthijs Sluiter (Studio Het Mes)

Geen aflevering missen? Abonneer je dan via Spotify, Apple Podcasts of één van de vele andere podcastapps.

Waar komt pindakaas vandaan?

Dit is een serie korte podcasts over de verrassende herkomst van doodgewone woorden. Seizoen 2 startte in de eerste week van oktober 2021, de Week van het Nederlands. Gedurende 7 weken verscheen er elke week een nieuwe aflevering van ongeveer 10 minuten. We bespreken woorden die je kunt tegenkomen in alledaagse situaties zoals in de kroeg, in je kledingkast of in bekende uitdrukkingen. Want heeft ‘bockbier’ misschien iets met geiten te maken, hoe komt de ‘smoking’ aan zijn naam en wie is precies de ‘sjaak’?

In 2020 verscheen seizoen 1 met twaalf korte, verrassende verhalen over de herkomst van een woord.

Presentatie: Laura van Eerten, Caspar Stalenhoef en Frieda Steurs. Titelmuziek: Michel van der Zanden. Afbeelding: Studio Mals.

Geen aflevering missen? Abonneer je dan via Spotify, Apple Podcasts of één van de vele andere podcastapps.