Categorieën
Nieuws

Woorden in beweging

150 jaar Van Dale

Dit evenement is voorbij.

Woensdag 10 september, Antwerpen

Van Dale bestaat 150 jaar. Om dat te vieren organiseert het Instituut voor Nederlandse Lexicologie (INL) samen met Van Dale ‘Woorden in Beweging’: een laagdrempelige conferentie met een wetenschappelijk tintje. De middag is gratis toegankelijk en bestaat uit vier lezingen, afgewisseld met gesproken columns en een quiz ( i.s.m. Onze Taal). Kortom, een gevarieerd programma over taalverandering gezien vanuit het Nederlandse woord.

Programma

13.30Zaal open
14.00Welkom door Martin Everaert (INL) en presentatrice Betty Mellaerts
14.10Lezing door Marc van Oostendorp (Meertens Instituut)
Wat er allemaal verloren is gegaan, over taalverandering, het verdwijnen van taalcultuur en het uit de mode raken van je daar zorgen over te maken.
14.35Column door Ludo Permentier (Taalunie/De Standaard)
14.50Lezing door Vivien Waszink (INL)
Nieuw! Babbelaar, copuleren en plagiaat, ‘oude neologismen’ in Van Dale, over nieuwe woorden – neologismen – door de jaren heen.
15.15Koffiepauze
15.45Lezing door Ton den Boon (Van Dale)
Hoe komen woordenboekmakers nu en in de toekomst aan hun materiaal?. Over systematische dataverzamelingen en –analyse, en de ontwikkeling van papieren woordenboek naar digitaal woordenboek zonder ruimtelimieten.
16.10Column door Ruud Hendrickx (Van Dale)
16.25Lezing door Rosemary Orr (University College Utrecht)
Dutch words across cultures, over het ontrafelen van de lexicale spaghetti voor niet-moedertaalsprekers. (Deze lezing is in het Engels)
16.50Afsluiting door Maurice Kneppers (Van Dale)
17.00 – 18.00borrel


Laatste nieuwsberichten:

Of bekijk alle nieuwsberichten.