Categorieën
Nieuws

Persbericht: Taalhulp voor het combineren van woorden

Woordcombinaties is de nieuwe online taalhulp van het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT) die taalleerders informatie geeft over het combineren van werkwoorden. Je weet bijvoorbeeld wat je wil zeggen, maar je kunt niet op de juiste woordcombinatie komen. Of je twijfelt eraan of je eraan in deze zin kunt weglaten. En in welke situaties kun je het woord opslaan allemaal gebruiken? Taalleerders worstelen continu met dat soort vragen. Vanaf nu is deze informatie terug te vinden op de website woordcombinaties.ivdnt.org.

Afbeelding: INT

Woordcombinaties is een online taalhulp in ontwikkeling die gevorderde leerders van het Nederlands ondersteunt bij het gebruiken van woorden in context. De taalhulp toont hoe werkwoorden gebruikt worden in goede voorbeeldzinnen, welke woorden er vaak met elkaar gecombineerd worden en hoe veelvoorkomende combinaties gebruikt worden voor het bouwen van zinnen. Voorbeelden zijn adviseren over, bestaan in en bestaan uit en iemand van harte feliciteren. Voor de meeste moedertaalsprekers leveren deze woordcombinaties geen problemen op, maar voor taalleerders liggen ze niet altijd voor de hand. Met behulp van Woordcombinaties leren gebruikers niet alleen woorden kennen, maar ook hoe woorden toegepast worden in de praktijk.

De ontwikkeling van de taalhulp verloopt in fasen. De eerste versie die nu online staat bevat vooralsnog alleen werkwoorden. Later worden ook de combinatiemogelijkheden van zelfstandige naamwoorden toegevoegd. Dit project wordt met financiële steun van de Taalunie gerealiseerd.

De applicatie is het beste te gebruiken op een groot (computer)scherm.

Webinar

Meer weten over Woordcombinaties? Op dinsdag 5 oktober, tijdens de Week van het Nederlands, organiseerden we een gratis webinar. U kunt de webinar terugkijken op ons YouTubekanaal.


Laatste nieuwsberichten:

Of bekijk alle nieuwsberichten.