Categorieën
Nieuws

11 juni 2021: derde ELRC-workshop in Nederland

Kunnen we in de digitale wereld volledig in het Nederlands communiceren? Is onze taal voldoende ondersteund en klaar om gelijke tred te houden met de technologische vooruitgang van het AI-tijdperk? De derde European Language Resource Coordination (ELRC)-workshop in Nederland op 11 juni 2021 stelt deze vragen aan de orde.

Taaltechnologie vormt een belangrijk onderdeel van onze meertalige toekomst. Het verandert de manier waarop we met elkaar en met onze apparaten omgaan, de manier waarop we winkelen, werken en reizen. Het heeft een steeds grotere impact op onze interactie met zowel openbare als particuliere dienstverleners. Programma’s die automatisch spelfouten corrigeren en geavanceerde schrijfadviezen geven, digitale assistenten die onze stem transformeren naar sms-berichten op mobiele telefoons, bots die onze telefoontjes naar de bank of onze verzekeringsmaatschappij beantwoorden, systemen die automatisch vertalen vanuit een vreemde taal en ga zo maar door: ze zijn al alomtegenwoordig in ons dagelijks leven, het bedrijfsleven en bij onze overheidsinstanties.

Nederlands in digitaal Europa

De derde European Language Resource Coordination (ELRC)-workshop in Nederland zal proberen deelnemers te betrekken bij een vruchtbare discussie over de status en vooruitzichten van taaltechnologie voor het Nederlands. Ontwikkelaars, toepassers en gebruikers van taaltechnologie, zowel uit de particuliere als de publieke sector, zullen ervaringen delen over hoe taaltechnologie de digitale interactie in ons meertalige Europa kan ondersteunen. Tot slot zullen we bespreken hoe taalgegevens, zowel geschreven als gesproken, verdere ontwikkelingen in Artificial Intelligence kunnen stimuleren.

Achtergrond

De workshop is een vervolg op vergelijkbare ELRC-workshops die in 2016 en 2018 zijn gehouden in Den Haag in het Huis van Europa. Deze derde workshop is gericht op digitale diensten, ambtenaren en partners, onderzoekers en mkb’s. ELRC is een initiatief van de Europese Commissie om het verzamelen van taalgegevens van het Connecting Europe Facility – Automated Translation (CEF AT) platform te ondersteunen. Tijdens de workshop kunt u zelf praktijkervaring opdoen met CEF AT. Als u nog geen gebruiker bent dan kunt u zich hier registreren.

Deelname aan de workshop is gratis, maar registratie is verplicht. U kunt zich direct registeren via de ELRC-website.

  • Wanneer: 11 juni 2021, 9.15 – 12.30 uur
  • Waar: online (de link wordt gemaild naar geregistreerde deelnemers)
  • Titel: Reshaping multilingual Europe: Language-centric Artificial Intelligence
  • Registratie: via het formulier op de ELRC-website
  • Programma: zie de ELRC-website
  • Organisatie: European Language Resource Coordination (ELRC)-consortium, Instituut voor de Nederlandse Taal & Universiteit Utrecht

Laatste nieuwsberichten:

Of bekijk alle nieuwsberichten.